عوامل ایجاد روابط ناسالم
روابط دختر و پسر در دنیای امروز مختص گسترش شهرنشینی، پیشرفت تکنولوژی و افزایش وسایل ارتباطی است. دوران جوانی دورانی است که نیروی جسمانی و جنسی و نیاز به برقراری ارتباط با جنس مخالف به اوج خود میرسد. فهم عمیق از علل برقراری ارتباط دختر و پسر در جامعه، ما را در کاهش آسیبهای اجتماعی ناشی از آن و مشکلات و مسایلی که برای جوانان در اینگونه ارتباطات پیش میآورد یاری خواهد کرد.
از جمله علل و عوامل برقراری ارتباط دختر و پسر عبارت است از:
تسلط نیروی جنسی
دختران و پسران زمانی که به سن بلوغ میرسند برای برقراری ارتباط با جنس مخالف احساس نیاز میکنند. عدم کنترل این غریزه میتواند تمام انرژی و توان یک فرد را به کار گیرد تا از هر طریق که شده نیاز خود را برطرف کند. این ارضای نیاز میتواند از طریق حضور در جامعه و با برقراری ارتباط با جنس مخالف صورت گیرد و یا آنقدر ذهن فرد را به خود مشغول میکند که مجالی برای انجام امور زندگی با ذهن و فکری آزاد باقی نگذارد. بنابراین جوانان با حضور در اجتماع و برقراری ارتباط با جنس مخالف، به زعم خود این نیاز را پاسخ میگویند در حالی که این نوع ارتباط به صورت مسکن موقت عمل میکند و نه تنها درد را در فرد درمان نمیکند بلکه هرچه زمان بیشتری میگذرد این درد عمیقتر شده و درمان آن غیر ممکن خواهد شد. در این نوع ارتباط افراد گمان میکنند یک ارتباط ساده نمیتواند آنها را به دام بیندازد و آنها را درگیر روابط عمیقتر کند اما به تدریج هر دو طرف وارد بازی میشوند که رهاشدن از آن مستلزم پرداخت هزینه گزاف و غیرقابل جبران است
نیاز به محبت دیدن و محبت کردن
دختران و پسران در طی دوران بلوغ نیاز به محبت کردن و محبت دیدن در آنها به اوج خود میرسد و اگر در خانواده خود این نیاز برطرف نشود، فرد این نیاز را در جامعه و در میان همجنسان و یا جنس مخالف خود جستجو میکند. بنابراین در مراحل اولیه علاقهای ساده و سطحی شکل میگیرد و به مرور این علاقه تبدیل به وابستگی شدید میشود تا جایی که تمام ذهن فرد را درگیر میکند و او را از انجام کارهای روزمره بازمیدارد. دلیل عمده این مشکل ناتوانی خانوادهها در ارضای نیازهای عاطفی و احساسی فرزندان است. اگر یک جوان در محیط خانواده به اندازه کافی محبت دیده باشد، دیگر این محبت را در اجتماع از دیگران گدایی نخواهد کرد
نیاز دختران به جلب توجه دیگران
دختران با توجه به نوع آفرینش و فطرت آنان نیاز به جلب توجه دیگران و قرار گرفتن در مرکز توجه جامعه دارند. آنها با خودآرایی و جلوهگری در محیطهای اجتماعی، تمایل دارند نگاهها و توجه دیگران را به خود جلب کنند و اگر فضای اجتماعی برای آنان فراهم شود آنقدر خود را به جنس مخالف نزدیک میکنند تا مورد توجه و عنایت خاص او قرار گیرند. در چنین حالتی دختر تمام تلاش خود را به کار میبندد تا عشق، مهر و توجه یک پسر را نسبت به خود عمیقتر کند اما به دلیل آنکه در اکثر موارد پسران با برقراری این نوع ارتباط قصد ارضای موقتی نیاز خود را دارند، چندی بعد آن دختر را به حال خود رها کرده و نیاز خود را در جای دیگر پاسخ میدهند.
به دلیل مشکلات مادی که جوانان امروز با آن درگیر هستند، امکان ازدواج برای آنان فراهم نمیشود. در چنین شرایطی است که یک جوان برای پاسخگویی موقت به نیازهای خود، با جنس مخالف ارتباط برقرار میکند
یافتن گزینهای برای ازدواج
بیشترین دلیل برقراری ارتباط دختران با پسران یافتن گزینهای مناسب برای ازدواج است. اما در بسیاری از موارد دیده شده که این نوع ارتباطات منجر به ازدواج نشدهاند و در صورتی که منجر به ازدواج شوند مشکلاتی برای زوج جوان در پی خواهد داشت. به عنوان مثال یک محیط ناامن و بدبینانه در محیط خانواده ایجاد خواهد شد که فردی که به راحتی با من دوستی برقرار کرده به همین راحتی هم میتواند با دیگران ارتباط برقرار کند. علاوه بر آن خانوادهها نیز که اغلب با اینگونه ازدواجها موافق نیستند، مشکلاتی را برای جوانان ایجاد خواهند کرد.
عدم علاقه به تشکیل خانواده
انسان یک موجود تنوع طلب است و پس از آنکه با جنس مخالف خود ارتباط برقرار کرد و نیازهای جنسی و عاطفی او برطرف شد به راحتی تن به ازدواج نمیدهد و خود را درگیر مسائل و مشکلات زندگی نمیکند و اگر تن به ازدواج هم بدهد به دلیل داشتن تجاربی که از روابط قبل خود داشته است کمتر احساس مسئولیت کرده و با کوچکترین سختی و مشکلی تصمیم به جدایی میگیرد. زیرا میداند هر آنچه که نیاز داشته باشد در جامعه به وفور برایش فراهم و مهیاست.
کاهش گرایشات مذهبی
دین مبین اسلام برای داشتن محیط سالم اجتماعی برای انجام امور زندگی و تحکیم بنیان خانواده، به حفظ حریم محرم و نامحرم تاکید و سفارش بسیاری کرده است. عدم اطلاع جوانان از آموزههای دینی و تاثیراتی که روابط دختر و پسر بر روح و روان افراد میگذارد، دلیل دیگری برای افزایش روابط آنان در جامعه شده است.
افزایش سن ازدواج
به دلیل مشکلات مادی که جوانان امروز با آن درگیر هستند، امکان ازدواج برای آنان فراهم نمیشود. در چنین شرایطی است که یک جوان برای پاسخگویی موقت به نیازهای خود، با جنس مخالف ارتباط برقرار میکند
افزایش وسایل ارتباط جمعی
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد فضاهای مجازی همچون اینترنت و تلفن همراه، ارتباطات افراد را نیز تحت تاثیر خود قرار داده به افزایش آن کمک زیادی کرده است. برخی ارتباطات دختران و پسران در محیطهای اینترنتی همچون چتکردن و ارسال پیامک صورت میگیرد که در این حالت خانوادهها کمتر میتوانند این نوع ارتباطات را کنترل کنند و یا از آن مطلع شوند.
افزایش اختلاط دختر و پسر در اجتماع
افزایش حضور زنان و دختران در فعالیتهای اجتماعی و تحصیلی امکان اختلاط دختر و پسر به بالاترین حد ممکن خود رسیده است. زنان دوشادوش مردان در محیطهای کاری و تحصیلی در حال حرکت هستند و در عرصههای مختلف جامعه حضور دارند. همین حضور دختر و پسر در کنار یکدیگر نیز مقدمات برقراری ارتباط را فراهم میکند.
گذشته جوانان بیشترین تاثیر را از خانواده و معلمان خود میگرفتند اما به دلیل فاصله زیاد میان نسلها آنها الگوهای خود را از میان دوستان خود انتخاب میکنند تا جایی که نداشتن ارتباط با جنس مخالف نیز یک کمبود محسوب میشود
نبود الگوی مناسب
گذشته جوانان بیشترین تاثیر را از خانواده و معلمان خود میگرفتند اما به دلیل فاصله زیاد میان نسلها آنها الگوهای خود را از میان دوستان خود انتخاب میکنند و بیشترین تاثیر را از دوستان خود میگیرند. تا جایی که نداشتن ارتباط با جنس مخالف نیز یک کمبود محسوب میشود و کسانی که این نوع ارتباطات را ندارند محکوم به تحجرگرایی و کوتاهاندیشی میشوند.
بنابرآنچه گفته شد خانوادهها باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آسیبهایی که جوانان در محیطهای اجتماعی با آن درگیر هستند به کار ببرند. از جمله این تدابیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
** ارضای نیازهای عاطفی و احساسی در محیط خانواده
** آگاهسازی جوانان در زمینه آسیبها و مشکلاتی که در هنگام برقراری ارتباط با جنس مخالف برایشان پیش میآید
** معرفی الگوهای مناسب به جوانان
** تلاش برای کاهش حداکثری اختلاط دختران و پسران در اجتماع
** فراهم کردن زمینه ازدواجهای آسان برای جوانان
** هدایت انرژی و وقت جوانان به سمت تفریحات سالم
منصوره فراهانی
بخش خانواده ایرانی تبیان
****************************
مطالب مرتبط
روابط دختران و پسران از نگاه جامعه شناسان